Software en valencià
Softvalencià.org
Escola Valenciana i Softcatalà van presentar l'any 2010 Softvalencià, una iniciativa que compta amb l'assessorament de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i els serveis lingüístics de les universitats públiques per posar a disposició dels usuaris programari lliure en valencià.
La iniciativa es va centrar que programes com Firefox, Thunderbird, el VirtualBox o el Kompozer, entre d'altres, tinguen una versió en valencià.
La proposta se centra en diferents aspectes com posar a disposició de tothom les eines i manuals necessaris per tenir un sistema completament en valencià i proveir d'eines de traducció i correcció amb les darreres normes actualitzades de l'AVL.
El traductor inclourà traduccions a l'castellà, anglès, francès i portuguès. Així mateix, pretén donar a conèixer la guia d'estil de les adaptacions valencianes, que complementa la guia d'estil per a la traducció de productes informàtics de Softcatalà i promoure la navegació en valencià per tal que la llengua siga reconeguda a internet.
Softvalencià no és cap associació diferent de Softcatalà, sinó una iniciativa pròpia. La localització en diferents variants d'una mateixa llengua és quelcom ja habitual a l'àmbit informàtic: és possible trobar programari en les variants d'anglès americà o britànic o d'espanyol d'Espanya o d'Argentina.
Sobre la iniciativa Softvalencià
La iniciativa Softvalencià es va gestar conjuntament entre Softcatalà i Escola Valenciana i té com a finalitat promoure l’ús del programari en català/valencià al País Valencià. Des de l’any 2005 s’han estat fent adaptacions a la variant valenciana de les traduccions en català general que s’han fet des de Softcatalà i altres equips de traducció.
Esta iniciativa també vol vetlar per la unitat de la llengua en l’àmbit informàtic. Per fer això, el procés ha estat llarg i s’ha necessitat un alt grau d’acord entre els membres que ho han impulsat. El nom que es dóna a les traduccions adaptades al valencià reben el nom de Català (valencià) i s’identifiquen amb el codi ca-valencia / ca@valencia.
És important que els valencians i catalans s’identifiquen internacionalment amb un mateix codi lingüístic, en este cas l’arrel «ca» és la que ens identifica. Fer servir altre codi, té com a resultat que els seus usuaris no són reconeguts com a valencianoparlants, sinó que s’identifiquen amb un codi local que no té cap tipus d’influència internacional. Això es tradueix en el fet que les diferents empreses que desenvolupen pàgines web i altre programari no tinguen el valencià en compte.
Per això mateix, amb Softvalencià també iniciem la campanya Navega en valencià.